Pools Bier & Pantosties

Er zijn van die dagen dat je denkt: “jeetje”.

Vandaag was zo’n dag.

Jeetje

— Egbert Bassistium

Stink en Klaas stonden op de stoep. Ze hadden er liever niet gestaan, maar er moest en zou een album opgenomen worden. Onder de arm van Stink een synthesizer, in de mond van Klaas een sigaret. De brakheid droop langs de binnenkant van hun broekspijpen over hun schoenen. Het kon bijna beginnen.

De Nord Stage 3 van Bof, kortweg de Bofnord, werd geïnspecteerd door Stink terwijl Klaas het drumstel klaarzette. Waar bleef Sjef nou? Het was een raadsel voor ons alledrie.

De deurbel gaat. Ik doet de deur open en bekijk van onder naar boven wat er gaande is: afgetrapte sneakers, versleten spijkerbroek, twee handen aan armen met gespannen spieren, dragende: bier, bier, nog meer bier, de sixpacks met halve liters stonden tot boven de deurpost op elkaar gestapeld. Wie verschool zich achter deze stapel gerstenat? U raadt het al: de enige echte S.J.D. Sjef. “Het is Pools bier”, verduidelijkte Sjef na het zien van de verwarring in mijn ogen. “Ook heb ik de benodigdheden voor pantosties meegebracht”. Ja hoor, het kon beginnen.

Het is Pools bier

— S.J.D. Sjef

Nuchter presteert STS niet voldoende, zo luidt het motto van R.O.M. Bouts. Sjef mocht dan wat later zijn, zonder deze bijdrage was er niets van gekomen. De halve liters uit het oosten gleden soepeltjes naar binnen. Daar gingen we dan. Door de coronacrisis was er weinig gespeeld, ons laatste album stamt uit 2018, dus het eerste nummer werd niet direct zomaar uit de grond gestampt. Het was even zoeken naar de juiste frequentie en, bam, daar was ’t dan. Drie mollen. Dat leek Stink wel mooi. Mede door Stink’s consistentie hoefde ik niet lang te zoeken naar de toonsoort van zijn akkoordenschema’s. Man, die akkoordenschema’s. Ongelooflijk hoe hij met zijn brakke kop die toch elke keer ingedrukt krijgt op de Bofnord.

Het ene na het andere meesterwerk werd op de band vereeuwigd. Een ode aan Klaas in de verslavingskliniek op de Antillen, een smeekbede aan een leraar der klassieke talen, maar ook klassiekers als De Brilbeer.

We hebben onze fans lang doen wachten. De traktatie die ze te wachten staat zal de honger stillen op een manier die M. Braat zich niet eens kan voorstellen. De plannen zijn groots. Wees geduldig, STS belooft u dat de bom dit jaar nog valt.

De sigaret van Klaas (reeds geveild voor 860 euro).

Door Egbert

Egbert speelt de bas.